EVALUAREA CLADIRILOR PENTRU IMPOZITARE 2023

IMPOZITE SI TAXE LOCALE 2023

PÂNĂ LA 31 MARTIE 2023 TREBUIE SĂ PLĂTIȚI IMPOZIT PE CLĂDIRI!

ATENTIE: Cota de impozitare aplicata la valoarea imobilului este semnificativ mai mare pentru cladirile care nu au fost evaluate in ultimii 5 ani sau pentru care au trecut mai mult de 5 ani de la achizitie/construire.

TANASĂ PARTNERS, prin departamentul de evaluări are soluția

Pentru a se reduce cota de impozit, se recomanda realizarea unei evaluari pentru impozitare inainte de termenul limita de 31 martie 2023. Pentru evaluari sau mai multe informatii puteti contacta evaluatorul, membru titular ANEVAR.

Cand am nevoie de evaluare pentru impozitare?

Persoanele fizice au nevoie de raport de evaluare pentru impozitarea cladirilor doar daca acestea sunt utilizate in scop nerezidential. Orice cladire care nu are destinatia locuinta, are nevoie de evaluare.

Persoanele juridice insa, au nevoie de raport de evaluare, atat pentru cladiri nerezidentiale, cat si pentru cladirile cu destinatia locuinta (rezidentiale).

Evaluarea cladirilor conf. Codului fiscal

Conform art. 460 din Codul Fiscal, cotele de impozitare pentru persoanele juridice, utilizare rezidentiala si nerezidentiala in primii 5 ani de la achizitie sau de la ultima evaluare sunt stabilite in paragrafele 1 si 2 de mai jos:

Pentru cladirile rezidentiale aflate in proprietatea sau detinute de persoane juridice, impozitul / taxa pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,08 – 0,2 % asupra valorii de impozitare a cladirii.

Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea sau detinute de persoane juridice, impozitul / taxa pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2-1,3 %, inclusiv, asupra valorii impozabile a cladirii.

Daca cladirea nu se afla in primii 5 ani de la achizitie/construire sau ultima evaluare, atunci cota de impozitare este de 5% conform paragrafului 8:

Valoarea impozabila a cladirii se actualizeaza o data la 5 ani pe baza unui raport de evaluare a cladirii intocmit de un evaluator autorizat in conformitate cu standardele de evaluare aflate in vigoare la data evaluarii.

In cazul in care proprietarul cladirii nu a actualizat valoarea impozabila a cladirii in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta, cota impozitului / taxei pe cladiri este de 5%.

Evaluare 2023

Este important de retinut faptul ca intocmirea rapoartelor de evaluare pentru taxe si impozite locale se realizeaza in primele 3 luni ale anului, contribuabilul avand dreptul de a depune raportul pana cel tarziu la data de 31 martie. In caz contrar, raportul de evaluare pentru impozite locale va produce efecte fiscale incepand cu anul urmator.

Intrebari Frecvente

Ce valabilitate au rapoartele de evaluare pentru impozitare?

Odata intocmit si depus in termen legal la directia de taxe si impozite locale, raportul de evaluare are valabilitate de 5 ani, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice.
ACEST LUCRU NU ÎMPIEDICĂ CONTRIBUABILUL SĂ DEPUNĂ RAPOARTE DE EVALUARE MAI REPEDE DACĂ CLĂDIREA S-A DEGRADAT IAR VALOAREA IMPOZABILĂ ESTE MAI MICĂ.

Cat dureaza intocmirea unui raport de evaluare pentru impozitare?

Intocmirea unui raport de evaluare pentru impozitare poate dura intre 3 si 5 zile lucratoare, in functie de complexitatea lucrarii.

De ce sa alegeti Tanasa Partners?

Echipa Tanasa Partners este formata din specialisti cu arii de expertiza atat in domeniul juridic cat si economic, avand astfel capacitatea de a oferii clientilor servicii integrate de business. 
Succesul clentilor nostri reprezinta un obiectiv principal pentru noi, Onorariile percepute se raporteaza la beneficiile obtinute de client. 

Este obligatoriu sa fac raport de evaluare pentru taxe si impozite?

Evaluarea pentru impozitare nu este obligatorie, insa nerealizarea evaluarii este penalizata de catre stat prin aplicarea unor cote de impozitare de cel puțin 3 ori mai mari.

Proiecte derulate - Evaluari

In decursul ultimilor 5 ani am realizat evaluarea activelor unora dintre cele mai importante institutii ale statului roman. Proiectele realizate dovedesc capacitatea noastra de determinare a valorii juste a bunurilor.

Ministerul Economiei

20 bunuri evaluate

Ministerul Afacerilor Externe

30 bunuri evaluate

Ministerul Afacerilor Interne

20 bunuri evaluate

Ministerul Justitiei

35 bunuri evaluate

Ministerul Apararii

28 bunuri evaluate

Universitatea din Oradea

250 bunuri evaluate

CNAS

5 bunuri evaluate

ROMSILVA

1000 bunuri evaluate

Merita sa lucram impreuna

Suntem alaturi de dumneavoastra in procesul de obtinere celui mai mic impozit.

0762687643

0747916214