ATENTIE: Valorile oferite de expropriator sunt injuste

Potrivit art 44 din Constitutia Romaniei, nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire

Asadar atunci cand se decide transferarea dreptului de proprietate din domeniul privat in cel public, mai inainte de toate trebuie stabilita si platita o despagubire justa.

Pentru a nu constitui o piedica in derularea proiectelor mari de investitii, s-a decis prin sistemul Legii nr. 255/2010 ca despagubirile sa fie stabilite si consemnate la dispozitia proprietarilor expropriati.

Fiecare persoana expropriata se intreaba cum a fost stabilita valoarea despagubirilor, daca aceasta este corecta si daca poate fi contestata? La aceste intrebari vom raspunde in continuare.

Inca de la inceput afirmam ca despagubirile sunt gresit stabilite.

In primul rand despagubirile sunt stabilite unilateral de catre expropriator. Pentru ca expropriatorul este cel care trebuie sa despagubeasca evident acesta are interes sa stabileasca valori de despagubit mult sub cele reale.

In al doilea rand, valorile stabilite de expropriator au la baza rapoarte de evaluare in care se tine cont de valorile minime din grilele notariale. Aceste valori sunt stabilite pentru determinarea impozitarii si nu reflecta valoarea reala, justa a terenului. In cvasimajoritatea cazurilor valorile  de piata sunt cu mult mai mari decat cele din grilele notariale.

In al treilea rand, exista decalaje mari de timp intre etapele derularii procedurii de expropriere. Orice expropriere incepe cu stabilirea unor indicatori tehnico-economici. In aceasta etapa se fac studii de fezabilitate, de impact, de evaluare a terenurilor ce vor fi expropriate, etc. Pana la momentul transferului dreptului de proprietate pot trece luni de zile, perioade foarte mari de timp care pot aduce schimbari asupra  valorii terenurilor.

In al patrulea rand, despagubirile trebuiesc stabilite la momentul transferului dreptului de proprietate. Astfel cum a decis Curtea Constitutionala prin Decizia nr. 12/2015 si Decizia nr. 380/2015, stabilirea cuantumului despagubirii este o masura conexa si indisolubil legata de momentul transferului dreptului de proprietate, intrucat acest moment este cel determinant in raportul juridic ce se naste intre expropriat si expropriator, iar nu de vreun alt moment stabilit aleatoriu.  Raportarea la un alt moment decat cel al transferului dreptului de proprietate genereaza o situatie juridica ce se abate de la finalitatea textului constitutional. Curtea Constituionala a decis ca pentru o despagubire justa trebuie sa se tina seama de pretul cu care se vand, in mod obisnuit, imobilele de acelasi fel, la momentul transferului dreptului de proprietate. Asadar orice despagubirile stabilita cu luni de zile anterior momentului transferului dreptului de proprietate nu este dreapta.

In al cincilea rand, in instanta de judecata, se va stabili valoarea corecta. Aceasta va fi determinata prin raportare la preturile pietei de la data transferului dreptului de proprietate (de cele mai multe ori acesta coincide cu decizia de expropriere).

Orice persoana expropriata trebuie sa actioneze in judecata expropriatorul pentru a obtine despagubiri corecte.